Revolucionarna PRP terapija

Revolucionarna PRP terapija

 

Regenerativna medicina, interdisciplinarno polje koje primenjuje principe inženjeringa i nauke za podsticanje regeneracije organizma i organa, potencijalno može da obnovi obolela i povređena tkiva kao i cele organe. Od početka rada na ovom polju brojne terapije regenerativne medicine, uključujući one namenjene za lečenje povreda i ortopediju, dobile su odobrenje za upotrebu i komercijalnu upotrebu. Ove terapije i ostali pristupi regenerativne medicine, koji se trenutno proučavaju u predkliničkim i kliničkim okruženjima, mogu promovisati izlečenje brojnih bolesti i povreda. Jedna od najrevolucionarnijih proizvoda regenrativne medicine je plazma bogata trombocitima (PRP).

 

 

 

Krucijalna uloga trombocita u lečenju

 

Plazma bogata trombocitima (PRP) je autologna koncentracija ljudskih trombocita u maloj količini plazme. Ova plazma sadrži veliku koncentraciju trombocita, a takođe sadrži koncentracijiu 7 osnovnih proteina faktora rasta, za koje je dokazano da se aktivno izlučuju iz trombocita, kako bi započelo zarastanje i isceljenje. Plazma je tečni deo krvi koji se uglavnom sastoji od vode i proteina. Omogućava kretanje crvenih i belih krvnih zrnaca i trombocita kroz vaš krvotok. Trombociti su vrsta krvnih ćelija koje imaju ulogu u zgrušavanju krvi. Ali isto tako igraju važnu ulogu u lečenju. Lekari mogu koristiti plazmu bogatu trombocitima (PRP) za tretiranje povreda ili oštećenja tetiva, ligamenata, mišića, zglobova i kože.

 

Proces dobijanja plazme bogate trombocitima (PRP) je danas pomoću velikog napretka nauke i tehnologije postao široko raspostranjen i dostupan. Za dobijanje PRP nije potrebna složena oprema ili posebna obuka za njeno korišćenje. Ipak sam proces mora biti strogo nadgledan i sterilan, kako bi došlo do odvajanja trombocita od crvenih krvnih zrnaca bez njihovog oštećenja, kako bi u što dužem periodu mogli aktivno da luče svoje faktore rasta.

 

Laka primena, ubrzani oporavak

 

Da bi sakupio plazmu, lekar vam vadi malu količinu krvi i pomoću mašine za centrifugitranje odvaja plazmu bogatu trombocitima od ostatka krvi. Dobijena plazma se potom putem injekcije ubrizgava u područje vašeg tela koje se leči. Plazma se obično injektira uz primenu lokalne anestezije, a u nekim slučajevima, koriste se ultrazvučna tehnologija tokom injketiranja, kako bi bili sigurno da se cilja pravo područje. PRP injekcije obično traju oko 30 minuta, mada to zavisi od područja koje se cilja. Na primer, ako lečite povređeni mišić, lekar bi ubrizgao plazmu na nekoliko mesta u tom mišiću.

 

 

Kada se trombociti nađu na području koje se tretira, oni se razgrađuju i oslobađaju faktore rasta, koji su jedinjenja koja pomažu ćelijama da se poprave i obnove. Smatra se da ovo pokreće proces ozdravljenja vašeg tela. Istraživanja su pokazala da područja upale ili oštećenog tkiva ubrizgavanjem visoke koncentracije trombocita može pokrenuti proces izlečenja. Budući da injekcija sadrži visoku koncentraciju trombocita, koja može biti od 5 do 10 puta veča nego u netretiranoj krvi, smatra se da on ubrzava proces oporavaka.

 

 

Za brojna stanja apsolutno sigurno

 

Injekcije PRP-a koriste se za lečenje povređenih tetiva, tendinitisa, povreda mišića, bolova povezanih sa artritisom i povreda zglobova. Sve više su u upotrebi i za kozmetičke procedure. Na primer, dermatolozi i stručnjaci za transplataciju kose koriste PRP injekcije za lečenje opadanja kose koja se naziva androgena alopecija. Brojni dermatolozi pružaju PRP tretmane za lice.

 

 

PRP obično ne izaziva ozbiljne neželjene efekte. Ali pošto uključuje uzimanje krvi, pre procedure ćete morati da jedete. To će vam pomoći da izbegnete ošamućenost kada primite PRP injekciju. Sam postupak je prilično neinvazivan. Plazma koja se dobija je autolognog porekla, pa se brige o eventualnim neželjenim reakcijama mogu zanemariti.

 

 

Artro Sport Medic se trudi da svojim pacijentima pruži najsavremenije metode lečenja i da u svoju ponudi uvrsti najnaprednije terapije. Ako uz to dodate i tim najboljih stručnjaka koji brinu o Vašem zdravlju, onda znate da je Vaše zdravlje u sigurnim rukama.

 

 

Sa zadovoljstom Vas obaveštavamo da u prijatnom ambijentu naše klinike sada možete zakazati pregled i terapiju fantastičnim PRP tretmanom kompanije RegenLab iz Švajcarske, koja je vodeći snabdevač patentirane tehnologije za proizvodnju autologne plazme obogaćene trombocitima (PRP). Kontakitrajte nas i zakažite pregled već danas!

Leave a Reply

Naša ordinacija Vam nudi besplatne konsultacije sa lekarom opšte prakse
dr Suzanom Jandrić, svakog radnog dana u terminu od 12h do 14h

Telefon za konsultacije 060 67 57 773

Zakažite pregled

    Galerija