Šta je dijastaza i kako se leči?

Šta je dijastaza i kako se leči?

 

Dijastaza je delimično ili potpuno odvajanje mišića trbušnog zida. Do ovog poremećaja, poznatog i kao abdominalna separacija, dolazi kod trbušnog mišića u središnjoj liniji (m. rectus abdominis), veoma dugačkog ravnog mišića, koji se proteže celom dužinom prednjeg dela stomaka. Bočno istezanje m. rectus abdominalisa uzrokuje oštećenje vezivnog tkiva u srednjoj liniji što dovodi do razdvajanja ovog mišića duž vezivnog tkiva (linea alba), koje spaja levu i desnu polovinu ovog trbušnog mišića. Dijastaza je najčešća u trudnoći, Međutim, stanje nije ograničeno na trudnoću. Može nastati kod bilo koga, uključujući novorođenčad i muškarce.

 

 

 

Veoma česta posledica porođaja

Studije su pokazale da oko 60% žena u reproduktivnom dobu u određenom stepenu doživljava dijastazu. Ipak, većina žena ne zna kako da prevenira i spreči razvijanje ovog stanja. Dijastaza se javlja tokom trudnoće kada se materica proširi prema spolja, a trbušni mišići se rastegnu kako bi se prilagodili bebi koja raste. Zbog ove pojave, mnoge žene nakon trudnoće primećuju ispupčenje u sredini stomaka. U nekim slučajevima, razmak se sam zatvara nakon porođaja, ali ukoliko je razdvajanje značajno, tada se dijagnostikuje dijastaza. Kada razmak prelazi 2,5 cm, dijastaza zahteva terapijsku intervenciju.

 

Dijastaza se najčešće javlja kod starijih porodilja ili kod žene koje su već imale porođaje. Najčešći simptom dijastaze je ispupčenje u stomaku, posebno kada naprežete ili stežete trbušne mišiće. Pored ispupčenja stomaka dodatni simptomi mogu da uključuju, bol u krstima, loše držanje, konstipaciju, nekontrolisano mokrenje, nadutost. Takođe može izazvati poteškoće i pri disanju i pri kretanju. U nekim retkim slučajevima, tkivo se može pocepati i formirati kilu.

 

Dijagnostikovanje i oporavak

Dijastaza se ponekada prirodno oporavlja nakon porođaja. Do ovog oporavka dolazi između prvog dana i 8 nedelja nakon porođaja.

Nakon trudnoće, normalno je da razdvajanje bude čak 1,5 do 2 cm u nivou pupka. Više od 50% žena ima patološki nivo dijastaze neposredno nakon porođaja, a za mnoge od ovih žena oporavak nakon porođaja nije potpun. Razmak veći od 2,7 cm u nivou pupka obično se smatra patološkim.

 

Pozitivna stvar je što možete sami proveriti da li patite od ovog stanja. Lezite na pod, stavite prste na pupak, usmerene ka karlici, pa pritisnite nadole. Podignite glavu za oko centimetar, kao da pokušavate da uradite trbušnjak, držeći ramena na tlu. Ukoliko osetite razmak između mišića koji je širi od 2.5 cm (debljine 2 prsta) onda verovatno imate dijastazu.

 

 

U većini slučajeva dijastaza se može preduprediti ili oporaviti bez operacije! Ključ za oporavak od dijastaze leži u terapijskoj aktivaciji abdominalnih mišića i pravilnoj koordinaciji sa dijafragmom i karličnim dnom.

 

Prvi korak u lečenju dijastaze je fizioterapija. Ipak stopa uspeha fizioterapije je upitna i nije moguće najtačnije je ustanoviti, jer nema dovoljno kontrolisanih studija koje govore o dugoročnim efektima fizioterapije. Uobičajene intervencije su ciljane vežbe, sa akcentom na posturalne vežbe i vežbe leđa, zatim aerobne vežbe, kao i spoljna podrška u vidu pojasa za podršku trbušnom zidu.

 

Revolucionarna INDIBA terapija u službi vašeg zdravlja

Možemo poboljšati rezultate fizikalnog lečenja dijastaze koristeći INDIBA terapiju. INDIBA je globalni lider u oblasti radiofrekventnih rešenja, a u svetu je poznat po svojim naučnim istraživanjima koja su sprovedena u poslednjih 35 godina. INDIBA revolucionarna tehnologija zasnovana na frekvenciji 448 kHz već decenijama pomaže ljudima da poboljšaju kvalitet života i da se brže oporave od povreda. INDIBA značajno ubrzava proces sanacije rupture trbušnog zida, a pored toga ostvaruje trostruki efekat:

  • Netermički: biostimulacija, bolja ishrana ćelija, cirkulacija i ćelijski metabolizam
  • Termički: povećana mikrocirkulacija, vazodilatacija i oksigenacija tkiva
  • Hipertermični: prečišćavanje, uklanjanje masti i oporavak tkiva

 

 

sta-je-dijastaza-3.jpg

 

Uključujući INDIBA tretman u terapiju imaćete najbolji moguću negu baziranu na najsavremenijim dostignućima na polju medicine iz ove oblasti.

 

Prevencija i edukacija

Važno je edukovati pacijente o dijastazi i merama predostrožnosti pre, tokom i nakon trudnoće, kako bi se odgovorilo na očekivanja pacijenata, ograničio strah i anksioznost i najbolje pripremilo za trudnoću i promene vezane za porođaj koje će telo doživeti. Mere koje se mogu preuzeti u svakom od ovih perioda mogu biti značajan saveznik, kako u prevenciji, tako i u lečenju ovog poremećaja ukoliko se pojavi.

 

sta-je-dijastaza-4.jpg

 

Najbolji način prevencije pre trudnoće je redovna fizička aktivnost, kojom će se ojačati mišići, naročito mišiči stomaka, koji mogu da spreče pojavu razdvajanja karakterističnog za dijastazu.

 

 

Tokom trudnoće izbegavajte podizanje tereta ili dodatno naprezanje trbušnih mišića. Takođe vežbajte dobro držanje. Podržite donji deo leđa dok sedite sa peškirom ili jastukom postavljenim iza vas. Prilikom ulaska ili izlaska iz kreveta, ili ustajanja sa poda oslanjajte se na bok, uz pomoć ruku, da bi se aktivirali kosi trbušni mišići, čija snaga ubrzava spajanje mišića na sredini stomaka (rectus abdominis). Tokom trudnoće možete nastaviti da jačate svoje stomačne mišiće, ali sledite modifikovane vežbe koje su bezbedne za trudnoću. U fazi oporavka najbolje je izbegavati svaki veći fizički napor koji angažuje prave (uzdužne) trbušne mišiće. Preskočite svaki pokret ili vežbu koja previše opterećuje središnje mišiće stomaka, poput trbušnjaka ili planka. Kada se ove aktivnosti ponavljaju snažno i često, stepen razdvojenosti se zapravo može pogoršati.

 

Ovaj tip vežbi treba izbegavati i neko vreme nakon porođaja. Ove vežbe mogu pogoršati stanje. Takođe nakon porođaja treba izbegavati da držite bebu na jednom kuku, ukoliko je to bolno, podizanje ili nošenje teških tereta, kao i kašalj bez potpore trbušnim mišićima.

 

U brizi za Vaše zdravlje Artro Sport Medic je obezbedio tim najboljih stručnjaka iz oblasti fizioterapije, kao i dostupnost fantastične INDIBA terapije, kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Leave a Reply

Naša ordinacija Vam nudi besplatne konsultacije sa lekarom opšte prakse
dr Suzanom Jandrić, svakog radnog dana u terminu od 12h do 14h

Telefon za konsultacije 060 67 57 773

Zakažite pregled

    Galerija