Sve što treba da znate o ultrazvučnom pregledu

Sve što treba da znate o ultrazvučnom pregledu

 

Dijagnostički ultrazvuk, koji se još naziva i ultrasonografija, je dijagnostička metoda snimanja koja koristi visokofrekventne zvučne talase za stvaranje slika struktura u vašem telu. Slike mogu pružiti dragocene informacije za dijagnostikovanje i lečenje različitih bolesti i stanja. Ultrazvuk omogućava vašem lekaru da vidi potencijalne probleme sa organima, krvnim sudovima ili tkivima bez potrebe za sprovođenjem invazivne procedure.

 

 

Izraz ultrazvuk odnosi se na zvuk sa frekvencijom koju ljudi ne mogu čuti. Za dijagnostičke svrhe obično se koristi ultrazvuk na frekvenciji između 2 i 18 megaherca (MHz). Više frekvencije pružaju slike boljeg kvaliteta, ali ih koža i drugo tkivo lakše apsorbuju, pa ne mogu prodreti dublje u tkivo kao niže frekvencije. Niže frekvencije prodiru dublje, ali je kvalitet slike lošiji.

 

Tok ultrazvučnog pregleda

 

Ultrazvučni pregled najčešće obavljaju radiolozi, ali ovu proceduru mogu da sprovode i drugi specijalisti koji su obučeni za to. Obučeni lekar pritiska sondu na područje koje se ispituje i pomera ga prema potrebi snimanje. Gel se nanosi na kožu preko područja koje se ispituje. Pomaže u sprečavanju vazdušnih džepova koji mogu blokirati zvučne talase koji stvaraju slike. Ovaj gel na vodenoj osnovi lako se uklanja sa kože i, ako je potrebno, sa odeće. Sonda šalje ultrazvučne talase u vaše telo, i prikuplja ih kada se odbijaju nazad. Potom ih šalje na računar, koji stvara slike.

 

 

 

 

Većina ultrazvučnih pregleda se sprovodi indirektno, odnosno pomoću sonde koja se plasira izvan tela, iako je za pojedine preglede potrebno plasirati ultrazvučnu sondu kroz prirodne otvore na telu. Ultrazvuk je obično bezbolan. Cela procedura obično traje manje od 30 minuta, u zavisnosti od područja koje se ispituje. Bićete slobodni da se bavite uobičajenim aktivnostima nakon što se postupak završi. Za razliku od drugih tehnika snimanja, ultrazvuk ne koristi zračenje. Iz tog razloga, to je preferirani metod za pregled fetusa u razvoju tokom trudnoće.

Kada se ultrazvučni pregled završi, lekar obučen za tumačenje snimaka (najčešće radiolog) analizira snimke i šalje izveštaj lekaru koji je indikovao pregled. Vaš lekar će podeliti rezultate sa vama. Ako se na ultrazvuku pojavi bilo kakav patološki nalaz možda ćete morati da se podvrgnete drugim dijagnostičkim tehnikama, poput CT skeniranja, magnetne rezonance ili uzorka biopsije tkiva, u zavisnosti od pregledanog područja. Ako vaš lekar može da postavi dijagnozu vašeg stanja na osnovu nalaza ultrazvuka, može se odmah započeti sa lečenjem.

 

Razlozi sprovođenja ultrazvučnog pregleda

 

Ultrazvuk se može koristi iz mnogo razloga među koje spadaju:

 

 • Pregled materice i jajnika tokom trudnoće i praćenje razvoja bebe
 • Dijagnostikovanje bolesti žučne kese
 • Pregled krvnih sudova
 • Kontrola štitaste žlezde
 • Pregled dojki
 • Detektovanje problema sa genitalijama ili prostatom
 • Procena stepena zapaljenje zglobova (sinovitis) ili metaboličke bolesti kostiju
 • Vođenje igle za biopsiju

 

Koja je priprema za ultravučni pregled?

 

Većina ultrazvučnih pregleda ne zahteva posebnu pripremu. Međutim, postoji nekoliko izuzetaka:

 

 • Za neke snimke, kao što je ultrazvuk žučne kese, vaš lekar može zatražiti da ne jedete i ne pijete određeno vreme pre snimanja
 • Drugi pregledi, poput ultrazvuka karlice, mogu zahtevati punu bešiku. Vaš lekar će vam reći koliko vode morate popiti pre snimanja. Nemojte mokriti dok se pregled ne obavi
 • Maloj deci će možda biti potrebna dodatna priprema. Kada zakazujete ultrazvuk za sebe ili svoje dete, pitajte svog lekara da li postoje neka posebna uputstva koja morate da sledite

 

 

Obavezno obavestite svog lekara o svim lekovima ili suplementima koje ste uzimali pre pregleda. Važno je slediti uputstva lekara, ali i tražiti odgovor na sva pitanja ili nedoumice koje imate pre procedure.

 

Artro Sport Medic je obezbedio za Vas ultrazvučne preglede najsavremenijim aparatima koje sprovode vrhunski specijalisti iz svojih oblasti. U prijatnom ambijentu naše ordinacije prepustite svoje zdravlje u ruke proverenih stručnjaka.

Leave a Reply

Naša ordinacija Vam nudi besplatne konsultacije sa lekarom opšte prakse
dr Suzanom Jandrić, svakog radnog dana u terminu od 12h do 14h

Telefon za konsultacije 060 67 57 773

Zakažite pregled

  Galerija