Hašimoto bolest

Hašimotova bolest – bolest savremenog doba

 

Danas smo svedoci sve učestalije pojave različitih autoimunskih obljenja. Autoimunska bolest je stanje u kojem vaš imunološki sistem greškom napada vaše telo. Imunski sistem ima ulogu da nas štiti od bakterija, virusa koji predstavljaju potencijalnu opasnost po naše zdravlje. Međutim kod autoimunske bolesti, imunski sistem počinje pogrešno da tretira deo našeg tela kao strani. Postoje različiti mehanizmi nastanka autoimunskih bolesti, ali najčešće dolazi do oslobađanja proteina zvanih autoantitela koja napadaju zdrave ćelije sopstvenog organizma.

 

Sve ćešća oboljenja današnjice

Neke autoimunske bolesti ciljaju samo jedan organ, dok su neke sistemske i napadaju čitav organizam. Tačan uzrok pojave ove vrste oboljenja nije razjašnjen i postoje razne pretpostavke šta bi mogli biti okidači za njihovu pojavu.

 

hasimotova-bolest-1

 

Možda i najzastupljenija autoimunska oboljenja su ona vezana za tiroideu, odnosno štitastu žlezdu. Tiroidea je mala žlezda na dnu vrata ispod Adamove jabučice, koja je deo endokrinog sistema i koja proizvodi hormone koji koordinišu mnoge funkcije u telu. Mala je verovatnoća da ne znate bar jednu osobu iz svog okruženja koja nema neki problem vezan za štitastu žlezdu.

 

S obzirom da čitate ovaj naš članak možda i sami iskušavate neke probleme uzrokavane disfunkcijom ove žlezde. Ali bez brige, Artrosport je tu da Vam pruži svaku vrstu pomoći u dobijanju najbolje moguće zdravstvene nege. Posebno smo ponosni na saradnju sa jednim od najeminentnijih svetskih stručnjaka iz oblasti endokrinologije, Prof. dr sci. med. Vesnom Dimitrijević Srećković. Budite uvereni da će Vaš problem biti u najboljim mogućim rukama i da ćete biti lečeni najadekvatnijim terapijama.

 

Šta je Hašimotova bolest?

A ukoliko ste čuli za neku bolest štitaste žlezde onda je to najverovaatnije Hašimoto sindrom ili Hašimotova bolest. Svakako najzastupljeniji poremećaj u radu tiroidee. Tačan uzrok Hašimotove bolesti nije poznat, ali veruje se da mnogi faktori igraju ulogu. Smatra se da je Hašimoto tireoiditis rezultat kombinacije genetskih faktora i faktora okoline. Neki od ovih faktora su identifikovani, ali mnogi su i dalje nepoznati. Sedam puta je verovatnije da se pojavi kod žena nego kod muškaraca, posebno žena koje su bile trudne. Vaš rizik može biti i veći ako imate porodičnu istoriju autoimunskih bolesti.

Hašimoto sindrom najčešće dovodi do usporenog rada štitaste žlezde (hipotireoidizam), iako se na začetku oboljenja mogu javiti simptomi ubrzanog rada (hipertireodizam). Hašimotova bolest je upravo najčešći uzrok hipotireoidizma. Lekari testiraju funkciju vaše žlezde kako bi dijagnostikovali i otkrili eventulano postojanje Hašimotove bolesti. Lečenje bolesti primenom tireoidnih hormona, čime se njihov manjak nadomšćuje, obično je jednostavno i efikasno.

 

Simptomi Hašimota nisu jedinstveni samo za ovu bolest. Ovi simptomi potpadaju u spektar simptoma koji se javljaju pri usporenom radu štitaste žlezde. Znaci da Vaša tiroidea ne radi pravilno mogu biti: zatvor, neobjašnjivo povećanje telesne težine, bleda i suva koža, promukao glas, visok holesterol, depresija, slabost mišića donjeg dela tela, umor, bol i ukočenost zglobova, osećaj tromosti, povećana osetljivost na hladnoću, tanjenje kose, krhki nokti, neredovne ili obilne menstruacije, problemi sa plodnošću.

 

Koji su simptomi i kako se dijagnostikuju?

Kao što možete videti, simptomi i smetnje mogu biti brojni i prilično nezgodni, tako da je veoma važno na vreme dijagnostikovati problem i adekvatno ga lečiti. Artrosport tim proverenih stručnjaka će postaviti adekvatnu dijagnozu rukovodeći se anamnezom, objektivnim pregledom, analizom hormona i ultrazvučnim pregledom. Na osnovu nalaza doneće se odluka o Vašem daljem načinu lečenja ili praćenja rada štitaste žlezde.

 

hasimotova-bolest-2

 

Dijagnoza Hašimotove bolesti zasniva se na prepoznavanju znakova i simptoma koje pokazujete, kao i rezultatima krvnih testova kojima se meri nivo hormona štitaste žlezde i hormona koji stimuliše njen rad (TSH) proizvedenih u hipofizi. Dijagnostička metoda uključuje:

 

Ono što možete očekivati od našeg medicinskog tima je da:

  • Test hormona. Testovi krvi mogu odrediti količinu hormona koje proizvodi štitasta žlezda i hipofiza. Ako je vaša tiroidea slabo aktivna, nivo hormona će biti nizak. Istovremeno, nivo TSH je povišen, jer vaša hipofiza pokušava da stimuliše vašu žlezdu da proizvodi više hormona .
  • Test antitela. Budući da je Hašimotova bolest autoimunski poremećaj, uobičajena je proizvodnja povišenih vrednosti antitela. Test krvi može potvrditi prisustvo antitela protiv tireoidne peroksidaze (TPO antitela), enzima koji se normalno nalazi u štitastoj žlezdi i igra važnu ulogu u proizvodnji hormona. Ali test na TPO antitela nije pozitivan kod svih koji imaju Hašimotov tiroiditis. Mnogi ljudi imaju TPO antitela, ali nemaju uvećanu strumu, hipotireozu ili druge probleme.

 

 

Nakon sprovedene dijagnostičke procedure biće Vam utvrđena adekvatna terapija kako bi se funkcije žlezde što brže vratile u normalu, a samim tim i kvalitet Vašeg života prestao da trpi zbog nastalih difunkcija tiroidee.

Ukoliko imate neke od navedenih simptoma koji su učestali ili sumnjate u zdravlje svoje štitaste žlezde zakažite što pre pregled u Artro Sport Medic-u i poverite svoje zdravlje u ruke profesorke Vesne Dimitrijević Srećković, a u udobnosti naših prostorija možete obaviti sve potrebne preglede i analize. Cenovnik naših usluga možete pogledati ovde.

 

Leave a Reply

Naša ordinacija Vam nudi besplatne konsultacije sa lekarom opšte prakse
dr Suzanom Jandrić, svakog radnog dana u terminu od 12h do 14h

Telefon za konsultacije 060 67 57 773

Zakažite pregled

    Galerija