Regenerativna medicina

Regenerativna medicina se koristi za lečenje najrazličitijih bolnih stanja i sportskih povreda, ali i u kozmetici i estetskoj medicini.

Primena regenerativne terapije u lečenju bolesti i povreda dovodi do ubrzavanja fizioloških procesa koji imaju za cilj brže i efikasnije zarastanje ćelija, tkiva i mišića. Regenerativna terapija podrazumeva korišćenje, odnosno obrađivanje sopstvene krvi bez dodatka bilo kakvih lekova, supstanci ili aditiva tokom celog procesa.

Pročitajte više

REGENERATIVNA MEDICINA

Šta je regenerativna medicina?

Regenerativna medicina je nova i relativno mlada oblast medicine posvećena proučavanju regeneracije oštećenih ljudskih ćelija, tkiva ili organa kako bi se uspostavila njihova normalna funkcija, a može se koristiti za lečenje najrazličitijih bolnih stanja i sportskih povreda, ali i u kozmetici i estetskoj medicini.

Primena regenerativne terapije u lečenju bolesti i povreda dovodi do ubrzavanja fizioloških procesa koji imaju za cilj brže i efikasnije zarastanje ćelija, tkiva i mišića. Regenerativna terapija podrazumeva korišćenje, odnosno obrađivanje Vaše sopstvene krvi bez dodatka bilo kakvih lekova, supstanci ili aditiva tokom celog procesa. Povišeni nivoi faktora rasta poboljšavaju komunikaciju i aktivaciju ćelija na mestu povrede i olakšavaju regeneraciju.

Injekcije plazme bogate trombocitima (PRP) (platelet-rich plasma)

Poslednjih godina lekari su saznali da telo ima sposobnost da se samo izleči. Terapija plazmom bogatom trombocitima je oblik regenerativne medicine koja može iskoristiti te sposobnosti i pojačati prirodne faktore rasta koje Vaše telo koristi za zarastanje oštećenih tetiva, ligamenata, mišića i zglobova. Terapija plazmom bogatom trombocitima (PRP) koristi injekcije  Vaših sopstvenih trombocita da bi ubrzala zarastanje povređenih tetiva, ligamenata, mišića i zglobova. Sigurno ste čuli za glumce, pevače i sportiste poput Tajgera Vudsa koji koriste injekcije plazme bogate trombocitima (PRP) da bi izlečili povredu ili u kozmetičke svrhe. Ovaj postupak koji se zasniva na upotrebi Vaše krvi sve se češće koristi za lečenje sportskih povreda, za zaceljivanje rana nakon operacije ili kao kozmetički postupak za uklanjanje znakova starenja, poput bora, s obzirom na to da su trombociti krvne ćelije koje uzrokuju stvaranje krvnih ugrušaka i pospešuju proces zarastanja rana. Aktivacija trombocita igra ključnu ulogu u prirodnom procesu zarastanja ćelija, tkiva i tela.

Kako se pripremaju i daju injekcije plazme bogate trombocitima (PRP)?

PRP injekcije se pripremaju tako što se uzima najmanje jedna jedne a najviše nekoliko epruveta Vaše krvi koja se stavi u centrifugu radi odvajanja plazme bogate trombocitima od ostatka krvi. Tada lekar lokalno anestezira područje Vašeg tela koje se leči injekcijama PRP. Ovako izdvojeni i aktivirani trombociti se zatim injektiraju direktno u povređeno ili obolelo područje Vašeg tela koje se leči. Ovaj tretman oslobađa faktore rasta koji stimulišu i povećavaju broj reparativnih ćelija koje Vaše telo proizvodi. Ako se lečite zbog povrede mišića, lekar će ubrizgati plazmu na nekoliko mesta u tom mišiću. U nekim slučajevima lekari tokom ove procedure koriste i ultrazvučnu tehnologiju koja služi za vođenje injekcije kako bi bili sigurni da ciljaju pravo područje. PRP injekcije obično traju oko 30 minuta, iako to zavisi od područja koje ciljate.

Kada se daju injekcije plazme bogate trombocitima (PRP)?

Utvrđeno je da plazma bogata trombocitima značajno poboljšava proces zarastanja, a primenjuje se u sledećim oblastima:

 • Reumatologija (bolovi povezani sa artritisom)
 • Ortopedija
 • Sportska medicina (bolovi u ramenu, kolenu, „pocepane“ tetive, naprsnuće Ahilove tetive, povreda mišića i zglobova, tendinitis, hronična stanja tendinoze, poput teniskog ili golferskog lakta itd.)
 • Plastična i rekonstruktivna hirurgija
 • Estetska medicina
 • Maksilofacijalna hirurgija
 • Hronične rane
 • Ginekologija
 • Neurohirurgija
 • Neurologija

Neke od ključnih prednosti PRP injekcija su u tome što mogu smanjiti potrebu za antiinflamatornim sredstvima ili jačim lekovima. Pored toga, neželjeni efekti injekcija PRP su vrlo ograničeni, jer se injekcije stvaraju od Vaše krvi, te ih Vaše telo neće odbiti ili na njih negativno reagovati.

Naša ordinacija Vam nudi besplatne konsultacije sa lekarom opšte prakse
dr Suzanom Jandrić, svakog radnog dana u terminu od 12h do 14h

Telefon za konsultacije 060 67 57 773

Zakažite pregled

  Galerija